Veien til ny hytte

01.02.2022

Meheia ligger rett over grensen til Telemark kun 1 time og 15 minutters vei fra Sande. Kort reisevei var avgjørende da vi begynte smått å se oss om etter hytte. Blefjell var sterkt ønsket av både meg og Bente. Der er det fint. Vi ble etter hvert aktive på Finn, men fant til slutt ut at dette blir ikke som ønsket. Prisnivå var høyt, selveiertomter var nesten ikke å oppdrive og det som var innenfor våre rammer ble langt fra det vi ønsket. Vi begynte nå å se på andre plasser med kort reisevei. Vi tok nå turen til Skrimfjellet. Der er det også veldig fint. Dette kunne være et bra alternativ. Men, her var det få hytter til salgs som passet oss. Vi hadde nå øyne oppe for flere alternativer. Tidlig på høsten var vi invitert på hyttetur til Knut og Karianne. Vennepar fra gamledager. De har hytte på Meheia. Det var kjempekoselig. På en tur gikk vi forbi en par hytter som var til salgs. Den gang var det fortsatt drømmen om hytte på Blefjell som vi tenkte på, men i underbevisstheten var det andre tanker som jobbet. Kanskje dette var stedet vi kunne få oss hytte. Vi så også på noen hyttetomter der, men å bygge var aldri i tankene.

Senere dukket det opp to aktuelle hytter. En på Skrim og en på Meheia. Turen gikk først til Skrim. Her hadde ikke megler anledning til å møte oss, så det ble en egen befaring. Selve hytta så grei ut fra utsiden, men trengte betydelig vedlikehold. Plasseringen var heller ikke mye å skryte av. Denne var ikke aktuell. Samme dagen gikk turen videre til Meheia. Hytta her var veldig fin og nylig oppusset. Det var ingen vei frem til eiendommen og de 20 meterne som ifølge megleren det var å gå viste seg å være minst 100. På eiendommen var det nylig bygd et anneks med soverom som ikke var godkjent, og tvilsomt vann og avløps løsning som var på kanten av lovlig. Men, det mest avgjørende, som det ikke var noe å gjøre med var solforholdene. Da megleren mente at solen gikk ned kl 19.00 hadde jeg fortsatt avstandsvurderingen hans i minne. Solen forsvant nok før det. Denne hytta var heller ikke aktuell.

Etter dette tenkte vi om det i hele tatt var mulig å få noen hytte med kravene vi stilte. Vi var åpne for hvor, men vi måtte litt opp i høyden for å få en snørik vinter med gode skiforhold. Reiseveien måtte ikke være over 1,5 time, og det måtte være minimalt med vedlikehold. Enten måtte vi droppe det eller justere budsjettet.

Hyttetomt

Jakten på hytte fortsatte i samme tempo, med et litt høyere budsjett. Nå så vi også på tomter. Tomtepriser varierte veldig. De aktuelle fra Kr 600 000 til 700 000 eller mer. På Meheia var en tomt rimelig til salgs. Vi bestemte oss for å se på den. I forkant hadde Karianne lagt ut forespørsel på Meheias Facebookgruppe om noen som kjente til tomter. Det var det, så vi fikk vi avtalt med grunneier Thomas om befaring på disse tomtene samtidig. Først nevnte tomt lå vanskelig til og ville bli dyr å bygge på. Thomas hadde 3 tomter som der den ene var holdt av, mens de to andre var ledige. Den ene av disse tomtene kunne være aktuell for oss å bygge på. Tomta lå veldig bra til der 100 meters grensen til Høymyrvannnet lå inn i selve tomten. Etter dagens lover kan det ikke bygges noe foran oss. Beliggenheten er veldig bra med gode solforhold. Dagen etter var tomta vår.

Hytteleverandør

Med hyttetomt følger hytte. Hva skulle vi velge, og hva ville det koste. Vi var enige om å bygge i en tradisjonell stil. Hytta skulle være koselig med rutete vinduer. Vi så for oss ferdighytte der vi kunne gjøre en egeninnsats . Gjerne med ferdig 1.etasje og uferdig hems. Når hytta en gang ble ferdig skulle vi ha mange soveplasser.Det finnes mange hytteleverandører i Norge. Her er det mye å velge i. Mange ble kontaktet og utallige brosjyrer og nettsider ble sett igjennom. Prisene varierte veldig. Mange hadde «alt» inkludert med varierende forståelse av «alt» Noen leverandører hadde god service. Andre visste ikke hva service det var. De som viste noe interesse for prosjektet vårt jobbet vi videre med. På Hellerudsletta er det stor hytteutstilling der nesten alle store hytteleverandører har visningshytte. Vi tok turen dit. Her besøkte vi de fleste utstillere og snakket med mange hyggelige hytteselgere som snakket på «innpust og utpust». Familehytta pekte seg den gang ut til å være en god match for oss. Men, skulle de levere nøkkelferdig, skulle de også levere 2.etg. De var ryddige hadde faste priser og ga et meget solid inntrykk. Samtidig som vi hadde kontakt med dem, jobbet vi parallelt med to andre som ga interesse for vårt hytteprosjekt. Disse kunne levere nøkkelferdig, og la hems stå uferdig. Etter hvert som vi jobbet med de andre økte prisene i takt med tiden. Til slutt var Familehytta med mer prisgunstig enn de, selv med 2.etg ferdig bygd. Her fikk vi mest hytte for pengene. Valget ble enkelt. Det ble Furutangen 75 fra Familiehytta.
Hytta blir bygd i tradisjonell stil med villmarkspanel, rutete vinduer og torv på taket. I 1.etg er det stue med kjøkken, 2 soverom, gang og bad. I loftetasje er det loftstue og 2 soverom. Til sammen er det 9 sengeplasser. Det blir også på denne hytta noe egeninnsats. Det elektriske skal jeg gjøre og alle flater med unntak av gulv inne og ute må behandles. Graving og grunnarbeider frem til ferdig støpt såle er ikke inkludert i nøkkelferdig. Dette må andre entreprenører gjøre. Familiehytta skal ha dette ferdig før 1.august i år for å kunne levere ferdig til lovet tid. Det er 1.mai 2023.

Grunnarbeider

Det er virker kjekt å ha valgt en ferdighytte fra Familiehytta. De er profesjonelle til fingerspissene og har til nå vist høy grad av service. Selv om denne hytteleverandøren tar seg av veldig mye er det fortsatt en del som pålegges oss som byggherre. Tomt må ryddes, grunnentreprenør og rørlegger til utvendig rørarbeid må skaffes. Vi ønsket i første omgang en entreprenør å forholde oss til. Men det var visst vanskelig. Det var mye frem og tilbake med grunnentreprenører som ikke viste alt for stor interesse for å få en jobb. Og når man tar en telefon føler man at man er masete. Her er det mange som har et stort forbedringspotensial når det gjelder service.

Utvendig vann og avløpsanlegg bestilte vi etter hvert av samme rørlegger som Familiehytta hadde kontrakt med. Dette arbeidet består av leveranse og installasjon av en gråvannstank og en tett tank. Det skal også legges et Elvestadrør fra vanninntak til hytta. Rørleggeren skal også sende inn søknad til kommunen for dette arbeidet. Nå håpet vi at resten av arbeidene i grunnen kunne utføres under samme entreprenør, men her var det flere som bare ville grave. Til slutt falt valget på en som fikk med seg murer til å støpe. Det var deilig å fa landet. Det tok tid.

Søknad til kommunen

Etter at entreprenører var på plass kunne Familehytta sende inn søknad til kommunen. For utvendig vann og avløpsarbeider var rørlegger søker. Søknadene ble sendt inn siste uke i mars. Dette kunne vært gjort 14 dager før, men her måtte Familehytta vente litt på underskrifter fra en par entreprenører som vi hadde ansvaret for. Nå er det bare å vente på tillatelse for igangsetting (IG) og få i gang graveren.

Mandag 4/4 sender jeg bildene til rådgiveren og håper at hun tar en kjapp tur før det kommer snø igjen. (Værmeldingen viser det).Om byggesaksavdelingen skal opp tomta å se, vet jeg ikke. De har sikkert samme kriteriene m.h.t snø. For å få utslippstillatelse og tillatelse til å ha tett septiktank skal miljørådgiver fra kommunen på befaring. Er det mye snø vil de vente. Dette kan forsinke søknadsprosessen. Lørdag 2/4 fikk jeg Knut til å ta noen bilder av tomta. De viser at mye av snøen er borte.